Twintig jaar Kwakershof: het is hier fantastisch!

Dat Kwakershof een plek is waar 55+-ers graag wonen, begrijp je direct bij de entree: de prachtig aangelegde binnentuin, het daglicht van alle kanten en de zingende vogeltjes in de volière doen je even stilstaan van bewondering en verbazing. Het voelt meteen als een plek waar je wilt blijven. Dat sluit aan bij wat de bewoners zelf vertellen over wonen in Kwakershof: zij willen er nooit meer weg. Waar ‘m dat in zit? Vier bewoners lichten het toe.

Cor Groot, de oudste bewoner, en Johan de Vree trokken als een van de eerste bewoners in de Kwakershof. Piet Rood woont er sinds oktober 2020 en Baps de Vries schoof het laatst aan: zij kwam er in juni 2021 bij.

Baps is dus de nieuwste en meteen ook de jongste bewoonster. “Voor mijn werk als wijkverpleegkundige kwam ik hier al regelmatig. De eerste keer dat ik hier binnenstapte, wist ik meteen: hier wil ik wonen! Dat ging veel sneller dan ik dacht toen ik me inschreef: twee jaar later al kreeg ik bericht dat ik hier een woning kon krijgen. Vanwege corona was de bezichtiging virtueel, maar ik kende de woningen al vanwege mijn werk, dus mijn antwoord wist ik meteen: volmondig ja! Het voelde vanaf het eerste moment als mijn thuis. Ik verhuisde in de periode dat mijn zoon overleed, een moeilijke tijd. Dat zagen de medebewoners en ze waren er allemaal voor me. Ik ben hier zo gelukkig, ik ga hier nooit meer weg.”

Saamhorigheid

In Kwakershof gebeurt van alles: van BBQ tot bandjes in de binnentuin, van rommelmarkt tot oliebollen bakken, het is er allemaal. Johan: “We hebben verschillende commissies die dat mogelijk maken. Zo is er de technische commissie die diverse werkzaamheden verzorgd bij de medebewoners zoals lampen vervangen en rookmelders repareren, en er is een tuincommissie voor het onderhoud van de binnentuin en een evenementencommissie die regelmatig feestjes en activiteiten organiseert. Sowieso is er zaterdagmiddag om de week Happy Hour en 14 februari is hier een vaste feestdag, dat is de dag dat Kwakershof in 2002 geopend werd. Dat houden we er graag in!”

De opbrengst van de activiteiten komt ten goede aan de Kwakershof zelf. Piet: “We hebben er een loopband en een hometrainer van gekocht, om maar eens iets te noemen. Die staan in de binnentuin zodat iedereen die kan gebruiken. Of we gebruiken het voor de aankleding van het Trefpunt, onze gezamenlijke zaal. Waar het geld naar toe gaat, bepalen we met z’n allen.

Alles gebeurt op basis van vrijwilligheid. Johan: “Wie hier woont, draagt een steentje bij, dat gaat eigenlijk automatisch. Iedereen is wel ergens goed in, je talent komt hier goed tot z’n recht. Het huismeesterschap is de enige verplichting, dat doen we allemaal een week lang, bij toerbeurt. De huismeester sluit ’s avonds de buitendeur, zorgt dat onderhoudsmonteurs en eventuele hulpverleners naar binnen komen. En het enige dat we niet zelf doen is de schoonmaak dat hebben we uitbesteed.

Hechte band

Op de vraag naar wat nou het mooist is aan wonen in Kwakershof blijven de vier bewoners eerst even stil. Johan: “Het mooiste, sja, waar moet je beginnen? Je woont hier veilig, hier ziet iedereen naar elkaar om, we kunnen bij elkaar terecht – eigenlijk alles aan wonen in Kwakershof zorgt ervoor dat dit echt een thuis is.”

Cor: “Je bent hier nooit alleen, dat is voor mij heel waardevol. Je moet er wat van maken en dat lukt als je elkaar in het oog houdt. En ja, natuurlijk moeten we hier ook weleens afscheid nemen van bewoners. Dat is niet leuk, maar het hoort er wel bij. En ook daarin zijn we er voor elkaar. Dat is echt mooi.”

Piet: “De bewoners vormen een gevarieerd gezelschap. Dat je hier gewoon jezelf kunt zijn, is een groot goed. Niemand valt buiten de boot.” Johan: “Ook bij ziek en zeer zijn we er zo lang mogelijk voor elkaar. Zo kon een medebewoonster die te maken kreeg met dementie hier nog heel lang wonen doordat iedereen een oogje in het zeil hield. Dat gevoel: dat je er zo voor elkaar bent, maakt wonen in de Kwakershof zo bijzonder.”

Ruimte

De appartementen van de Kwakershof zijn verrassend groot. Baps: “Je hebt hier tachtig m2, heerlijk. Ik heb een apart kamertje voor m’n hobby’s en thuiswerken, want ik werk dus nog. En een plek voor m’n katten, die gelukkig mee mochten.” Piet: “Er is hier veel mogelijk om je huis naar je eigen smaak in te richten. De een heeft een inpandig balkon, de ander heeft dat juist dichtgemaakt, weer een ander heeft een nieuwe keuken laten plaatsen – je kunt er je eigen draai aan geven. En bij je buren kun je inspiratie opdoen, want overal ziet het er weer anders uit. Mooi toch!”

Enthousiast geworden?

Inschrijven voor wonen in de Kwakershof kan op www.kwakershof.nl en via Welwonen.

 

Kwakershof 20 jaar, bericht in de Enkhuizer