Kwakershof

vlag

Geschiedenis,

Het "Kwakershof" waar komt dat vandaan, wat was het en wat is waar.
Uit de geschiedenis boeken en boekjes komt naar voren dat vroeger hier binnen de vest, tuinder bedrijven waar o.a. Sluis & Groot hun kassen hadden staan, aan de andere kant van de gracht was een peren boomgaard. Alles was over het water bereikbaar en te voet over hoge bruggetjes zodat de in de stad wonende boeren met hun schuit eronder door konden varen. Zo een bruggetje wordt in ons land een Kwakel genoemd, in sommige plaatsen zijn er nog straten e.d. te vinden met de naam Kwakel, in Enkhuizen niet maar in 1984 stelde Peter Zwart in een naslagwerk dat Kwakerspad wel de juiste richting moest zijn.  in één van de boekjes  van Steevast jaargang 2011 wordt hier verder op in gegaan en wordt aangenomen dat Kwaker van Kwakel komt zoals Amsterdam van Amstelredam. In Noord-Holland en door heel Nederland zijn plaatsen, starten e.d. Kwakels te vinden. Met als belangrijkste betekenis een hoge (loop)brug uit een kaart van Enkhuizen it 11649 blijkt ook een (soort) Kwakel genoemd te zijn.

Na dit alles te hebben bekeken en gelezen te hebben kunnen we voorzichtig opmaken dat in de buurt van het huidige Kwakerspad ook een Kwakel is geweest er ligt er zelfs n0g één om de hoek over de Noorder- Boerenvaart, een goed voorbeeld van een gerestaureerde (vernieuwde) Kwake(r)l.

Ook zijn er andere herkomsten genoemd zoals kwaken van eenden, ook de Quakers een kerkgenootschap waarvan de leider in de 16e eeuw ooit Enkhuizen bezocht heeft (later geëmigreerd) en de Quakers (Kwakers) opgericht in de Verenigde Staten, nu is het als merk in eigendom van Pepsi© voor de oatmeel ontbijt vlokken.

We (ik) houdt het voorlopig op een steile voetbrug,  op of aanmerkingen altijd welkom.

Er was hier aan het Kwakerspad ook een binnen zwembad, zie foto's, later is dit verhuisd naar buiten de vest. Op de plaats van het zwembad zijn 2 flats gebouwd die door een overkapping met elkaar verbonden zijn, hierin is het atrium of binnentuin gemaakt. Nu een soort tropische tuin.

De vlag die ik ontworpen heb was eigenlijk bedoeld als ontwerp voor een vlag, misschien komt dat nog wel eens, 2027 bestaat het Kwakershof in principe 25 jaar.

Ik heb in ieder geval een voorbeeldje van deze vlag toegevoegd. Op de vlag een Kwakel, de peren boomgaard en de gracht, natuurlijk mogen de kleuren van Enkhuizen niet ontbreken en natuurlijk het wapen van Enkhuizen mat de Haringen naar rechts..