Kwakershof

vlag

Geschiedenis,

Het "Kwakershof" is een historische locatie in Enkhuizen, Nederland. Uit de geschiedenisboeken en diverse bronnen blijkt dat in het verleden binnen de stadsvesten tuinderijen waren gevestigd, waaronder die van Sluis & Groot met hun kassen. Aan de overkant van de gracht bevond zich een perenboomgaard. De tuinderijen waren bereikbaar via het water en te voet via bruggetjes, die in ons land "kwakels" worden genoemd. Het vermoeden is dat de naam "Kwakershof" is afgeleid van deze bruggetjes.

In Enkhuizen zijn geen straten met de naam "Kwakel" te vinden, maar in 1984 stelde Peter Zwart in een naslagwerk voor om het "Kwakerspad" als mogelijke locatie aan te wijzen. Er wordt aangenomen dat "Kwaker" afgeleid is van "Kwakel", vergelijkbaar met hoe "Amsterdam" afkomstig is van "Amstelredam". In Noord-Holland en andere delen van Nederland zijn echter wel plaatsen en straten met de naam "Kwakel" te vinden.

Op een kaart van Enkhuizen uit 1649 blijkt er een (soort) kwakelbrug te zijn afgebeeld, wat ook wijst op het bestaan van een brug in de buurt van het huidige Kwakerspad. Daarnaast zijn er andere mogelijke herkomsten van de naam genoemd, zoals het geluid van kwakende eenden en de invloed van het Quaker-geloof. Een leider van het Quaker-geloof, dat in de 16e eeuw Enkhuizen bezocht en later emigreerde naar de Verenigde Staten, heeft mogelijk ook invloed gehad op de naam "Kwaker".

Op de locatie van het Kwakerspad was vroeger ook een binnenzwembad gevestigd, dat later buiten de stadsvest is verplaatst. Op de plek van het oude zwembad zijn twee flats gebouwd, verbonden door een over